Hidrolik pompa hakkında daha fazla bilgi edinin!
Hidrolik pompa, mekanik enerjiyi akışkan gücüne dönüştürür. Hidrolik sistemlerde, ekskavatörlerde ağır yüklerin kaldırılması veya hidrolik ayırıcılarda kullanılmak üzere krikolar gibi görevlerin yerine getirilmesi için kullanılır. Bu yazımızda hidrolik pompaların nasıl çalıştığını, hidrolik pompa çeşitlerini ve uygulamalarını ele alıyoruz.
Hidrolik pompa nasıl çalışır?
Bir hidrolik pompa, sınırlı bir akışkanın ileri geri hareket veya dönme hareketi kullanılarak basınçlandırıldığı pozitif yer değiştirmede çalışır. Pompa, pompa gövdesinde sıvı akışı oluşturmak için bir pervaneyi, dişliyi veya kanadı çalıştıran bir elektrik motoru, içten yanmalı motor, insan gücü veya basınçlı hava gibi bir ana hareket ettirici tarafından çalıştırılır.
Hidrolik pompanın mekanik çalışması, pompa girişinde atmosferik basıncın sıvıyı pompaya itmesine izin veren bir vakum oluşturur. Çekilen akışkan giriş bölmesinde bir vakum oluşturur ve bu da akışkanın daha sonra yüksek basınçla çıkışa doğru itilmesine olanak tanır.
Farklı pompa türleri (örneğin dişli, kanatlı ve piston), sıvı akışı ve basıncı oluşturmak için farklı mekanizmalar kullanır.
Dişli pompa: İki örgü dişli zıt yönlerde dönerek genişleyen ve daralan odalar oluşturarak sıvı akışı ve basıncı oluşturur.
Kanatlı Pompa: Kanatlar, pompanın giriş ve çıkışından geçerken merkezkaç kuvvetiyle dışarı itilir ve rotorun içine geri sürülür, böylece sıvı akışı ve basınç oluşturulur.
Pistonlu pompa: Bir piston, silindirin içinde ileri geri hareket ederek, sıvıyı çeken ve sıkıştıran, sıvı akışı ve basıncı oluşturan çeşitli boyutlarda odalar oluşturur.
Bir hidrolik pompanın performansı, pompanın iç odacıklarının boyutuna ve şekline, pompanın çalışma hızına ve pompaya sağlanan güce göre belirlenir. Hidrolik pompalar, çalışma akışkanı olarak sıkıştırılamaz bir akışkan, genellikle petrol yağı veya güvenli bir gıda ikamesi kullanır. Sıvının yağlama özelliği olmalı ve yüksek sıcaklıklarda çalışabilmelidir. Kullanılan sıvının türü, yangına dayanıklılık veya yiyecek hazırlama gibi güvenlik gereksinimlerine bağlı olabilir.
Farklı tipte hidrolik pompalar
1) Enerji kaynağına göre
Bu özelliğe göre pompa çeşitleri şunlardır: Hava pompası, elektrikli pompa, gaz pompası ve manuel pompa.
2) Pompa aktivitesine dayalı
Pompa tipleri tek etkili (tek yönlü) ve çift etkili (iki yönlü) performansa dayanmaktadır.
3) Pozitif yer değiştirme türleri
Üç tip pozitif yer değiştirme mekanizması; Bunlar dişliler, kanatlar ve pistonlardır.
Basınç: Hidrolik dişli pompalar ve hidrolik kanatlı pompalar düşük basınçlı uygulamalara, hidrolik pistonlu pompalar ise yüksek basınçlı uygulamalara uygundur.
Maliyet: Dişli pompaların satın alınması ve bakımı daha ucuzdur, pistonlu pompalar ise daha pahalıdır.
Verimlilik: Dişli pompalar en az verimli olanlardır. Tipik olarak %80 verimlidirler, yani 10 mekanik beygir gücü 8 hidrolik beygir gücüne dönüştürülür. Kanatlı pompalar dişli pompalardan daha verimlidir ve pistonlu pompalar %95’e varan verimlilikle en verimli olanlardır.
Hidrolik pompa uygulamaları
Hidrolik pompaların çeşitli endüstrilerde geniş uygulamaları vardır.
Otomotiv Endüstrisi: Otomotiv endüstrisinde, araçları, platformları, ağır yükleri kaldırmak ve motorları çekmek için hidrolik pompalar, motor krikoları ve vinçlerle birleştirilir.
Mekanik atölyeler: Mekanik atölyelerde kesme, delme, presleme ve çekme gibi uygulamalara yönelik elektrikli aletler ve hidrolik pompalar.
Ahşap atölyeleri: Ahşap atölyelerinde ayırıcılarda hidrolik krikolar kullanılmaktadır.
Proses ve yapım: Ağır hizmet tipi hidrolik pompalar, tahrik ve kılavuz çekme uygulamalarında, ağır hizmet tipi vanaların döndürülmesinde, sıkma ve genişletme uygulamalarında kullanılır.
Ağır makine: Hidrolik pompalar ekskavatör, vinç, yükleyici ve traktör gibi ağır makinelerde kullanılır.
Üretim olanakları: Hidrolik pompalar konveyörlerde, mikserlerde ve forkliftlerde de kullanılmaktadır.
Seçim kriterleri
·Çalışma basıncı: Yüke karşı gerekli kuvveti oluşturmak için sistemin maksimum çalışma basıncını ve minimum basıncı dikkate alın.
· Tahrik kaynağı: Ana tahrik olarak manüel olarak mı (elle mi yoksa ayakla mı), bir kompresörden gelen havayla mı, elektrik gücüyle mi yoksa yakıt motoruyla mı çalıştırılmalı? Sürücü tipini etkileyebilecek diğer faktörler, uzaktan çalıştırılıp çalıştırılmaması, çalışma hızı ve gereken yüktür.
Çalışma hızı: Hidrolik pompa manuel ise tek hızlı mı yoksa iki hızlı mı olmalı? Sapın her vuruşunda sıvının hacmi nedir? Elektrikli hidrolik pompa kullanıldığında dakikadaki hacim nedir? Hava, gaz ve elektrikli hidrolik pompalar yüksek hacimli akışlar için kullanışlıdır.
Taşınabilirlik: El tipi hidrolik pompalar genellikle taşınabilir ancak daha düşük çıkışa sahiptir; yakıt pompaları ise yüksek çıkış basıncına sahiptir ancak elektrik olmayan yerlerde uzaktan çalıştırılmak üzere sabitlenmiştir. Elektrikli hidrolik pompalar havalı hidrolik pompalar gibi hareketli ve sabit olabilir. Hava hidrolik pompaları çalışırken basınçlı havaya ihtiyaç duyar.
Çalışma sıcaklığı: Uygulamanın çalışma sıcaklığı, gereken yağ haznesinin boyutunu, akışkanın tipini ve pompa bileşenleri için kullanılan malzemeleri etkileyebilir. Yağ, çalışma sıvısıdır ancak aynı zamanda ağır hizmet tipi hidrolik pompalarda soğutucu görevi de görür.
Yük deplasmanı: Yükün gerektirdiği hareket miktarı, yağ deposunun boyutunu ve hidrolik pompanın silindir sayısını etkiler.
Operasyonel gürültü: Ortamın gürültü gerektirip gerektirmediğini düşünün. Daha yüksek gürültülü yakıt motoruna sahip bir hidrolik pompa
aynı boyuttaki bir elektrikli hidrolik pompayla karşılaştırıldığında.
Kıvılcım çıkarmaz: Olası bir patlayıcı ortamın varlığı nedeniyle hidrolik pompa kıvılcım çıkarmamalı mı? Çoğu çalışma sıvısının petrol yağı türevleri olduğunu ancak kıvılcım çıkarmayan seçeneklerin de mevcut olduğunu unutmayın.